Adatkezelési tájékoztatók

Ezen az oldalon olyan adatkezelési tájékoztatókat hozok nyilvánosságra, amelyet az adatkezelő személyes érdeklődésre elküld, azonban nem teszi a tájékoztatókat közzé (a kérésem ellenére sem). Az érdeklődő polgárok itt megtalálhatják ezeket.

Ikon
Tájékoztatás a halál esetére adható felhatalmazásról az EESZT működtetőjéről, 2020. november

Az ÁEEK adatvédelmi tisztviselője küldte el ezt a tájékoztatót 2020. november 23-án a számomra. Ebből az derül ki, hogy az EESZT-ben aránylag rugalmasan beállítható meghatalmazásnak igazából nincs köze az adatvédelmi törvényben szereplő, halál esetére adható meghatalmazáshoz. Sőt, az EESZT meghatalmazás csak addig érvényes, amíg a beteg él. Egyelőre tehát nincs mód arra, hogy ezt a meghatalmazást elektronikus úton tegyék meg az érintettek. Az Infotv. 25. § szerinti nyilatkozatokat, két tanú aláírásával papíron kell eljuttatni az ÁEEK-hoz (aki ráadásul nem is adatkezelő, hanem csak működtető).

Dr. Alexin Zoltán

Ikon
Az NNK adatkezelési tájékoztatója a vastagbélrákszűrésről 2019. július

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (volt Országos Tisztiorvosi Hivatal) adatkezelési tájékoztatója a vastagbélrákszűrés adatvédelmi kérdéseiről. Elektronikus levélben kellett kérnem. Előbb azzal próbáltak lerázni, hogy majd a háziorvos ad tájékoztatást. Végül aztán 30 nap elteltével megküldték. Láthatóan nem a fiókból kellett elővenni, akkor készítették el.

Dr. Alexin Zoltán