Lassan áramlik az adat az EESZT-be

Bár naponta 250 ezer eseményt és 800 ezer vényt rögzítenek a számítógépes rendszerbe, az EMMI még sincs megelégedve a sebességgel. A gyógyszergyárak és a profitéhes kutatók keveslik az EESZT-ben található adatmennyiséget. Ezért egy az Országgyűlés előtt levő törvényjavaslat, amelyet nem kétséges, hogy megszavaz a kormánytöbbség visszamenőleg törvénnyel kötelezné a kórházakat és a NEAK-ot adatfeltöltésre a náluk található régebbi adatokból (2019. december 6.)

Az őszi országgyűlési ülésszakok során általában brutális egészségügyi kényszerintézkedések vannak napirenden. Most is így történt. A T/7847. számú törvényjavaslat vitája befejeződött – végszavazásra vár. A javaslatot társadalmi véleményezés nélkül, a kormany.hu-n történő publikálást mellőzve, és a sajtó hallgatásától övezve terjesztették elő. A NAIH-nak három napja volt a véleményezésére. A véleményét természetesen az előterjesztő nem vett figyelembe. Végül is nincs itt semmi látnivaló, nem kell tudni a polgároknak arról, hogy milyen szereplőknek játsszák át a bizalmas egészségügyi adataikat. Lehetőség szerint úgy, hogy semmilyen önrendelkezési jogukat ne tudják gyakorolni, ne legyen meg a beleszólási lehetőségük abba, hogy az adataikkal mi történik.

A javaslat szerint a NEAK a nála található, a társadalombiztosítás által finanszírozott, háziorvosi és szakorvosi teljesítményjelentésekből adatokat továbbítana az EESZT eseménynapló alrendszerébe. A NEAK a gyógyszertárak vényjelentéseiből adatokat küldene az e-Recept adattárába is. Mindkét esetben az adatokat 2012. november 1-től kezdve töltenék fel – tiltakozás lehetősége nélkül. A kórházakat is köteleznék arra, hogy a náluk található leleteket és zárójelentéseket (az eKórlap rendszerbe küldhető adatokat) ugyancsak visszamenőleg töltsék fel 2012. november 1-től kezdve, itt is tiltakozás és jogorvoslati lehetőség nélkül.

Jelentősen módosulna a Betegregiszterek felhasználási területe. Míg korábban a gyógyításon kívül csak népegészségügyi célból lehetett az adatokat kezelni, most már explicit módon megjelent az epidemológiai elemzés és a tudományos kutatás. Persze eddig is végeztek rajtuk kutatást – csak éppen törvényellenesen. Ismét, tiltakozás és jogorvoslat és az etikai szabályok betartása nélkül – ahogyan az Auschwitzban is volt. Ráadásul, a kutatók (ha a törvény ezt engedi nekik és miért ne tenné) a regiszterekben megtalálható beteg TAJ azonosítóját megkaphatják az ÁEEK-tól, majd pedig ezt felhasználva további adatok után kutathatnak az EESZT-ben a leletek és más dokumentumok között – gondolom a beteg tudomása, és jóváhagyása nélkül. Amikor a regisztert (pl. Rákregiszter) gyógykezelésre használták, akkor sem volt a betegnek semmilyen beleszólása az adatok felhasználásába.

Egyetlen pozitív fejlemény, amit a javaslat tartalmaz: a meghatalmazás lehetősége. A polgárok meghatalmazást adhatnak egy tetszésük szerinti Ügyfélkapu felhasználónak, hogy az adataikhoz hozzáférhessen (idős szülők a gyermeküknek), illetve kiválthassa a nekik felírt elektronikus vényt. A meghatalmazott személy TAJ azonosítójára van szükség. A meghatalmazást elektronikus hozzáféréssel lehet majd beállítani a lakossági portálon, illetve a Kormányablaknál is megtehető lesz.

Emlékeztetnék arra, hogy az EESZT Eseménynapló, e-Beutaló és e-Recept alrendszerének a szabályai szerint az adatokból TAJ-t tartalmazó listákat gyűjthet le az ÁEEK, amelyben a dokumentumokból kihalászott, adatbányászati módszerekkel kinyert személyes adatok lehetnek (a PDF állomány semmilyen védelmet nem jelent). A betegek adatai között nem szerepel a háziorvosuk azonosítása, azonban a háziorvosi jelentésekből szinte 100%-osan kirajzolódik, hogy ki egy adott beteg háziorvosa és milyen kezelésekre küldi el a betegét.

A visszamenőleges kényszerintézkedés és az adatkezelési célok módosítása visszamenőleges hatállyal nyilván alkotmányellenes, de szerencsére az Alkotmánybíróság már engedelmes hű szolgája a hatalomnak, csak nem fog ilyen apróságba belekötni.

Az egészségügyi titkosszolgálat minden percét követi és felügyeli, ezért biztosan messze elkerülök minden olyan szolgáltatót, aki adatokat küldene rólam a rendszerbe. Igazából el kellene menekülni, emigrálni amint lehet.

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?