Az Alapvető Jogok Biztosának Jelentése a foglalkozás-egészségügyi beutalóról, 2023. május 2.

  • Verzió 1.0
  • Letöltés 53
  • Fájlméret 572.78 KB
  • Fájlok Száma 1
  • Dátumkészítés 2023. szeptember 10.
  • Utoljára frissített 2023. szeptember 10.

A magyar munkavállalókat egy-három évente foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatra hajtják. Bár a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat nem végezhető el az egészségbiztosítási alap terhére (törvény mondja ki), ennek ellenére a beutalón a TAJ azonosítót fel kell tüntetni a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerint.

Amíg az EESZT nem kezdett el működni a TAJ azonosító használata nem okozott alapjogi sérelmet, azonban 2019. október 20-án hatályba lépett az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos részletes szabályokról szóló 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet módosítása, amely kötelezővé tette a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatók csatlakozását 2020. január 1-ig, és jelentési kötelezettséget is előírt, amelyet 2020. június 1-től kellett teljesíteni. A beutalón továbbított TAJ azonosító lehetővé teszi, hogy a vizsgáló orvos hozzáférjen az EESZT teljes adattartalmához. Ezt a jogot az orvosok vindikálták is maguknak.

Az új rendelkezés ellen alkotmánybírósági indítványt nyújtottam be IV/1082/2020. ügyszámon, amelyet az Ab. elutasított (érdemi vizsgálat nélkül). Ezt követően fordultam nyújtottam az Alapvető Jogok Biztosának hivatalhoz 2021. május 7-én. Két év elteltével született meg a határozat, amely nekem adott igazat. Azonban az ügynek még nincs vége, mert a Biztos Úr a Belügyminisztert felkérte a jogszabály módosítására, de ez egyelőre még nem történt meg.


Letöltés
Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?