Beteges Adatgyűjtés

A választások előtti napokban derült ki, hogy a pártok nem egészen jogszerűen kezelik a szimpatizánsok, vagy épp a rivális pártra szavazók adatait. Az adatvédelmi biztos az országos felzúdulás hatására vizsgálatot is indított. (2010. május 8.)

A választások elterelték az emberek figyelmét arról, hogy ugyanezekben a napokban a egészségügyi kormányzat is nekilátott régi tervének megvalósításához és utolsó intézkedésként az OEP adatbázisának egy nagyobb részét sikeresen átmentette klientúrája számára. Ez az adatbázis tízmillió állampolgár járó- és fekvőbeteg ellátásait tartalmazza 2004 és 2008 között, személyenként csoportosítva és összekapcsolva.

Az adatbázis a nevet és a lakcímet nem tartalmazza, hanem minden személy egy azonosító számot kap, ami nem azonos a TAJ-jal. Így lehetett kijátszani a személyazonosítókról és az egészségügyi adatok védelméről szóló törvényt. Az adatok ugyanis ettől függetlenül kiválóan alkalmasak arra, hogy hozzájuthassunk szomszédunk, munkatársunk, haragosunk, riválisunk stb. egészségügyi ellátásainak teljes történetéhez. Rendelkezésre áll ugyanis az a táblázat, ami a taj és a másik személyazonosító szám közötti megfeleltetéseket tartalmazza. Ennek hiányában, elegendő egy kis információ, elszólás, hogy az illető mikor, milyen rendelésre ment vagy megy, majd a dátum és mondjuk az életkor alapján nyomban megtalálható ez a személy. Ha több azonos korú beteg lenne az adatállományban, a lehívott élettörténetük akkor is elárulja, melyik a mi emberünk.

Kapcsolódó link: Az Alkotmánybíróság 937/B/2006 számú határozata

Tovább az eredeti cikkre a Népszabadság portálon

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?