Alkotmányellenes-e a hírközlési adatok megőrzése

Az Európai Parlament és a Tanács 2006/24/EK irányelve lehetőséget biztosított arra, hogy a tagállamok a terrorizmus elleni harc egyik eszközeként távközlési adatokat őrizzenek meg a teljes lakosságra kiterjedően. Az Európai Unió minden tagállama vezetett be különböző intézkedéseket, amelyeket az adott ország emberi jogi szervezetei rendre megtámadtak az alkotmánybíróságokon. Már két tagállamban született ítélet. (2010. június 7.)

Az Infokommunkiáció és a Jog folyóirat legutóbbi 37. számban Hüttl Tivadar, Jovanovics Eszter, Szabó Máté Dániel és Vissy Beatrix összefoglalta a német és a román alkotmánybíróság nemrégen megszületett ítéletét, amelyekben ez a két testület az alaptörvénnyel ellentétesnek találta a nemzeti rendelkezéseket az adatgyűjtésről.

A TASZ, Társaság az Szabadságjogokért 2008-ban ugyancsak a magyar Alkotmánybírósághoz fordult (ügyszám: 568/B/2008) a rendelkezés megsemmisítése érdekében, ugyanis a magyar jogszabály a rendőrségi, ügyészségi hozzáféréseket az adatokhoz nem korlátozza terrorizmus gyanúja esetére, hanem korlátlanul igényelhetnek adatokat bármely ennél jóval kisebb súlyú ügyben pl. birtokháborítás, biciklilopás. Erre az európai irányelv nem adott felhatalmazást.

Kapcsolódó linkek: a német alkotmánybíróság 1 BvR 256/08. számú határozata (német nyelven), a román alkotmánybíróság 1258/2009. számú döntése (román és angol nyelven), Az Európai Parlament és a Tanács 2006/24/EK irányelve

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?