Egészségügyi intézmények közérdekű adatai

Az egészségügyi intézmények számára az Adatvédelmi szabályzat és a kinevezett adatvédelmi felelős elérhetősége – mind közérdekű adat. Erről adott ki állásfoglalást a magyar adatvédelmi biztos irodája. (2010. június 17.)

Bizonyára sokan megdöbbennek azon, hogy míg a minisztériumok, hivatalok, egyetemek számos belső szabályzata és eljárásrendje az intézmények honlapján megtalálható, addig ez nem érvényes az egészségügyi intézményekre. Ezek az intézmények fittyet hánynak bármilyen törvényre, jogra és kötelezettségre.

Kérésemre az adatvédelmi biztos 2005. végén foglalkozott a kérdéssel. A tőle kapott két levél most itt olvasható: az egyik az adatvédelmi szabályzat közérdekű adat voltára, a másik a belső adatvédelmi felelős hivatali elérhetőségi adataira vonatkozik. A biztos mindkét információt közérdekű és nyilvánosságra hozandó adatnak nyilvánítja. 2005.-ben a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum az adatvédelmi szabályzatot, Magyarországon az elsők között közzé tette, a belső adatvédelmi felelős elérhetőségét azóta sem. Igaz, kérésre bárki megismerheti ezt az információt.

A leveleket akkor eljuttattam a másik három orvosi egyetemnek, és perrel is fenyegettem őket, de semmi eredménye nem volt. Mivel a megadott határidőig nem válaszoltak, az adatvédelmi biztosnál panaszt tettem ellenük: 2210/A/2005 (a DOTE), 299/A/2006 (a POTE) és 348/A/2006 (SOTE). Az igazság az, hogy e három egészségügyi intézménynek nem is volt adatvédelmi szabályzata – ezért nehezen tudták volna az interneten elhelyezni.

A két levél már sikerrel debütált bíróság előtt. A Fővárosi Bíróság az OEP elleni perben ezeket perdöntőnek fogadta el és a Szegedi Városi Bíróság is perdöntőnek tartotta őket. A leveket eljuttattam az Egészségbiztosítási Felügyelethez is, amely aztán felmérte, hogy milyen arányban rendelkeznek az intézmények adatvédelmi szabályzattal és adatvédelmi felelőssel. Az önbevallásokban szereplő adatok azonban jelentősen kozmetikázottnak tűnnek, mert az interneten megtalálható szabályzatot jelentő 10 intézmény közül valójában csak háromnak a honlapján volt meg a szabályzat.

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?