Az EESzT és az Európai Unió Joga

A Parlament ma szavazza meg az EESzT működéséről szóló törvénymódosítási javaslatot. Az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvényt fogják megfelelően módosítani. Érdemes összehasonlítani az EU 29. számú munkacsoport WP131 számú ajánlását és a magyar posványt. Az egészségügy csatlakozott a nagy (rendőr)állami elnyomó, erőszakszervezetekhez. (2015. december 14.)

Amikor az Egyesült Királyságban az ottani Parlament be akarta vezetni a központi egészségügyi adatbázist – kötelező feltöltéssel – elindult a The Big Opt-out (A nagy kimaradás) weboldal. Párhuzamosan az Európai Bizottság is elkezdte vizsgálni a szóban forgó ötletet. A 29. számú adatvédelmi munkacsoport adott ki egy ajánlást, amely a 95/46/EC adatvédelmi irányelv alkalmazásával, megadta egy ilyen központi egészségügyi rendszer minimálisan elvárható jogi alapjait. Az ajánlás a WP131-es számú munkadokumentum, letölthető innen. Az alábbi táblázat bemutatja, hogy a magyar EESzT milyen fényévnyi távolságban van ettől. Az origo portálon is megjelent erről egy cikk.

Az EESZT és az EU Adatvédelmi Munkacsoport WP131 munkadokumentumának összehasonlítása

SorszámTulajdonságA WP131-es dokumentum szerintA tervek szerint az EESZT
1Működésének jogalapjaÖnkéntes hozzájárulás vagy közérdekű feladat ellátása érdekében (95/46/EC 7. cikk a) vagy e) pont).Jogorvoslat nélküli kényszerintézkedés (95/46/EC 7. cikk c) pont)
2Bírósági jogorvoslatVan.Nincs.
3Alkotmányos védelem a szabályok utólagos módosítgatása ellenAlapfeltétel.A jogbiztonság szándékosan törölve lett az Alaptörvényből.
4Visszaélés szankciónálásaAjánlott, pénzbüntetés és/vagy szabadságvesztés.Vélelmezett jóhiszeműség a törvényben, a betegnek kell bizonyítania a rosszhiszeműséget; jelentős kár (5-20 millió Ft) esetén lehetséges.
5Hozzáférés az elektronikus portálhozKönnyen egyszerűen minden polgár számára.Ügyfélkapus regisztráció után, egyelőre 1,5 millió felhasználó van. Mi lesz a többiekkel?
6Tájékoztatás és információSzemélyre szabott, mindenki élhessen a jogával. Tájékoztató levél.Várhatóan a honlapon.
7Ügyfélszolgálat, panaszkezelés, ombudsmanJavasolt.Belső adatvédelmi felelőst neveznek ki.
8Az adatok feltöltéseÖnkéntes (vagy megtiltható legyen).Eseménynapló - kötelező
vénynapló - kötelező
beutaló - kötelező
e-Profil (megtiltható)
dokumentumok (leletek, zárójelentések) - kötelező
korábbi dokumentumok - kötelező
9Élő végrendeletJavasolt.Nincs.
10Donor nyilatkozat (szervadományozáshoz hozzájárul-e)?Javasolt.Nincs.
11Szövetkivétel elleni tiltakozásJavasolt.Nincs.
12Adatmegőrzési időÖnkéntes hozzájárulás mellett nem meghatározott, nem önkéntes esetben korlátozott, általában 10 év.Elektronikus vény 30 évig kötelező
elektronikus beutaló 5 évig kötelező
minden egyéb adat a halál után 5 évig kötelező.
13Egyes adatelemek zárolásaLegyen rá mód.Nem lehetséges.
14Egyes adatelemek törléseLegyen rá mód.Nem lehetséges.
15Teljes adatmennyiség zárolásaLegyen rá mód.Nem lehetséges.
16Teljes adatmennyiség törléseLegyen rá mód.Nem lehetséges.
17Életmentéshez ún. zárt borítékÖnkéntesen legyen rá mód.Korlátlan hozzáférés minden adathoz, a tiltakozás ellenére is.
18Értesítés a rekordhoz történő hozzáférésrőlSzükséges.Értesítés nem lesz, a portálra bejelentkezve kapható információ, de nem minden hozzáférésről.
19Hozzáférés korlátozásának lehetőségeAjánlott.Lesz, de vannak ún. kötelező adatkezelések, amikor hatástalan.
20Értesítés, tájékoztatás másodlagos felhasználásokrólAjánlott.Nincs.
21Tiltakozás másodlagos felhasználások ellenAjánlott.Nem lehetséges.
22Érintetti kontroll lehetőségePIN, jelszó, kulcskártyaNincs.

Az EESzT a fennhéjázó orvosi pöffeszkedés szép példája, egy magából kifordult diktatúra elnyomó intézkedése. Eleve semmilyen jogi alapja nincs a bevezetendő kényszerintézkedéseknek. Az állam arra számít, hogy a polgárok nem mernek, nem tudnak vagy nem lesz lehetőségük élni önrendelkezési jogaikkal és akkor az ölükbe pottyan kb. 9,9 millió ember teljes egészségügyi élettörténete, amivel azt tesznek, amit akarnak. Az adatbázis egzisztenciális kockázat minden ember számára. Súlyosan sérti az emberi méltóságot. Mindenki tiltakozzon és semmilyen adatot nem engedjen meg feltölteni. Ez alól az életmentő adatok esetleg kivételt képezhetnek.

Facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/NagyTiltakozas

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?