Nem lesz itt semmilyen önrendelkezés

Míg a média a párizsi robbantással foglalkozik, a migránsok áradatával, addig a Parlament arról a központi egészségügyi adatbázisról tárgyal, amelyben minden állampolgár összes jövőbeli és múltbeli egészségügyi adatát kényszerintézkedéssel összegyűjtenék. A kormányzat folyamatosan vonja vissza korábbi ígéreteit az EESzT-vel kapcsolatban. A napokban a kimaradáshoz való jogot vonták vissza, ma pedig kiderült, hogy mégis feltöltenék az elmúlt 20 évben felhalmozott elektronikus adatokat is. (2015. december 3.)

A társadalom apátiája és a média érdektelensége mellett folyik az a parlamenti vita, amelynek az a tétje, hogy az állam minden állampolgár összes fellelhető egészségügyi adatát összegyűjtse és megszerezze magának. Ez jelentőségében sokszorosan felülmúlja a biometrikus személyazonosító igazolvány, vagy a kormányzati Facebook (a polgárok arcképmásából képzett kivonatokat tartalmazó adatbázis) létrehozását, vagy a vénaszkenner kötelezővé tételét a sportesemények nézőinél. Természetesen az alapvető emberi jogokat is hatványozottan érinti egy ilyen mindhalálig tartó adatkezelés, és az adatokkal való rendelkezés.

Látható, hogy a polgárok adatainak védelmére létrejött és függetlenségében az Európai Unió Bírósága által megerősített adatvédelmi hatóságnak semmilyen hozzáfűzni valója sincs a dologhoz, közleményt nem adott ki, nyilvánvalóan azért, mert az elképzelés annyira irracionális és annyira szemben áll, minden EU-s alapvető joggal, hogy ez a hatóság számára vállalhatatlan. A kormányzat pedig ilyen módon megszabadulván az egyetlen féktől, most már gátlástalanul törhet rá az emberek magánéletére, ami egy olyan hely lenne, ahová nem törhetne csak úgy be egy jogállam.

Egészségügyi adatvédelem (inkább adatzsarnokság) a legsötétebb kommunista diktatúra és az ÁVH ténykedésére hasonlít. A helyzet az, hogy egy egészségügyi hatóság (és képviselője) bármikor bárkinél tarthat házkutatást, minden adatát feltúrhatja, nincs hatósági tanú, nincs bírói ellenjegyzésre szükség, és az érintettet nem is kell értesíteni erről. Ha utóbb tudomást szerez róla, akkor pedig semmilyen jogorvoslat nincs számára. Az adatokat mindhalálig gyűjtik és felhasználhatják. Zéró értéke van a polgárok magánéletének, a kutya sem törődik ilyesmivel. Valójában a betegek egy magából kifordult végtelenül fenhéjáző önkényuralom elnyomása alatt állnak. Ma az történik, hogy a korábban simán csak a börtönben tartott raboknak azt mondják, hogy ezután meztelenül a falhoz láncolva tartják majd őket, de lesz önrendelkezésük. Egy nagy vicc az egész, annyit kérhetnek, hogy vazelinnel vagy anélkül.

Az európai jog szerint az személyes egészségügyi adatok az alábbi jogi alapokra támaszkodva használhatók fel:

  • kényszerintézkedéssel – súlyos bűncselekmény megelőzése és üldözése érdekében és életveszélyes fertőző megbetegedések észlelésekor
  • közérdekből, ha az államnak van rá szüksége
  • jogszerű érdekből, ha egy ellátó intézménynek van rá szüksége
  • életfontosságú érdekből (életmentésre)
  • az érintett hozzájárulásával

Az Európai Unióban a súlyos bűncselekmények üldözése (és fertőző betegek elkülönítésén) kivételével minden esetben van lehetőség az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa 95/46/EK adatvédelmi irányelv 14. cikke szerint tiltakozásra és bírósághoz fordulásra. Naná, hogy Magyarországon meg egyetlen esetben sincs. Véget kell vetni a szemfényvesztésnek és nyíltan megmondani: itt önrendelkezés sose lesz, soha nem is gondoltak ilyenre. A magyar állam működése eleve azon alapul, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikk (magánélet sérthetetlensége) nem létezik, arra semmilyen tekintettel nem kell lenni. Az Alkotmánybíróság 2001 óta lapít ebben az ügyben – azóta egyetlen szalmaszálat sem tett le az állam elé, egyetlen kicsiny porszemmel sem akadályozta az állam féktelen digitális diktatúráját. Azzal, hogy az állam nem valósította meg az EU adatvédelmi irányelv 7. cikk e) pontját (a közérdekből történő adatkezelés lehetővé tételét), arra hivatkozik, hogy így sajnos csak kényszerintézkedés alapon működő adatkezelés van – hiába, Te egy porban csúszó kutya, egy eltaposni való féreg vagy.

Az EU adatvédelmi irányelv 8. cikk (4)-e a (34)-es preambulum alapján engedi meg az ilyen adatbázisok létesítését fontos közérdekű okok fennállása esetén. A rögvalóság az, hogy az állam nem csak azt akarja tudni, hogy Pista bácsi szed-e potencianövelőt, mikor és hol váltja ki, és ezt nagyon fontos élethosszig megőrizni, hanem még arra is kíváncsi, hogy van-e neki merevedése éjjel és hányszor. Ennek nem lesz jó vége – ez egy aljasság és semmi köze a gyógyításhoz egyedül csak féktelen elnyomáshoz.

A digitális önrendelkezés egy tréfa, egy szemfényvesztés, mert már benne vannak a törvényjavaslatban azok a hátsó ajtók, amikkel a miniszter rendeleti felhatalmazásokat adhat az adatok átvizsgálására úgy, hogy arról semmilyen naplóbejegyzés sem marad. De ha ez még nem volna elég, akkor meg hoznak egy újabb törvényt, ami bármilyen megkívánt adathoz megengedi a hozzáférést – így teljesen nyíltan az emberek arcába nevetnek.

Csatlakozzanak a Nagy tiltakozás Facebook csoporthoz, és tiltakozzunk a digitális jogaink ilyen kisemmizése ellen.

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?