Az EESZT PILOT tesztje

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESzT) működésére vonatkozó törvényt a Parlament 2015. december 15-én szavazta meg. A rendszer tesztelésének az időszaka következik. Az ÁEEK közérdekű adatigénylésre megküldte a PILOT tesztben előreláthatólag részt vevő tizenkét intézmény nevét. (2016. január 27.)

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működésére vonatkozó törvényt a köztársasági elnök úr még karácsony előtt aláírta, így az meg is jelent a december 30-i Magyar Közlönyben. Hogyan tovább?

A rendszeren még további befejező lépéseket, igazításokat tesznek a szoftverfejlesztők, aztán elindul egy tesztelési fázis. Erre önkéntes jelentkezőket keresett az ÁEEK. Jelentkeztek is már néhányan. A sajtóban hol tizenkét, hol tizenhárom intézményre hivatkoztak. A lakosságot érdekelheti, hogy hol lesznek ezek az intézmények, hol találhatja szemben magát a beteg az új elektronikus rendszerrel. Akár azért, hogy a szolgáltatásait igénybe vehesse, akár azért hogy messze elkerülhesse. Vélhetően tudják az állampolgárok, hogy ma még nem teljesen ismert körben kötelezően küld adatokat az egészségügyi intézmény az EESzT-be, amely ezt az eseménynaplót (és az abban szereplő adatokat) a halálunk utáni öt évig kényszerintézkedésként nyilvántartja.

Ezért az ÁEEK-hoz fordultam közérdekű adatkéréssel, hogy küldjék el a tesztelő intézmények listáját. Ez a napokban megérkezett. A lista megtekinthető itt.

A levélből megtudhatjuk, hogy a tervek szerint április elsején indul a tesztelés a jelentkezett intézmények részvételével. Ennek során lépésenként, egy-egy szolgáltatást tesztelnek és ha kell, javítanak. Ez a fázis a nyár végéig folyhat, utána pedig készre jelentik.

A kapott levélben tájékoztattak arról is, hogy a Digitális Önrendelkezési Nyilvántartás a teszt időpontjára a lakosság rendelkezésére fog állni. Valószínűleg a legutolsó napon – tehát aki a tesztelésben részt vevő intézményben kap ellátást áprilisban, annak csak néhány napja lesz megtenni a korlátozó rendelkezéseit.

A rendszer működését lehetővé tevő rendeletek megalkotását márciusra ígérte az EMMI. Ez legalább hat-nyolc rendeletet jelent majd.

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?