AZ NSA-nak nem volt gyomra hozzá, a magyar állam megtette

Edward Snowden hívta fel a figyelmet az Egyesült Államok titkosszolgálatának adatgyűjtő tevékenységére. Valóban elképzelhetetlen mennyiségű személyes adatot gyűjtöttek össze hazai és külföldi polgárokról. Rendelkeznek 2-3 milliárd személy rendezett adataival, lehallgatták a levelezésüket, ismerik a hitelkártya műveleteiket, a leveleik tartalmát. Ahhoz azonban még az NSA-nek sem volt gyomra, hogy szisztematikusan összegyűjtse a saját állampolgárainak élethosszig tartó módon, minden egyes egészségügyi adatát. Ez Magyarországon meg fog történni. A jogvédelem intézményrendszerének katasztrófája, az alapvető emberi jogok csődje, ami tapasztalható. (2017. február 18.)

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESzT) márciusban kezdi meg a működését olyan jogi környezetben, amely a XIV. századi adószedők működésére jellmező. Ez kb. annyit tesz, hogy az adószedő megjelenik négy fogdmeggel, bezárnak a konyhába és aztán, ami megtetszik az elviszik, jogorvoslat nélkül.

Az EESzT nem ismeri a szemérem fogalmát, minden egyre megy adat-adat. Szisztematikusan kötelező jelleggel minden adatot maga alá gyűr, mindegy az, hogy valakinek a nemi szervéről, végbeléről, mentális betegségéről szól. De hát van digitális önrendelkezés, mondhatná valaki. Nos ez kb. annyit tesz, hogy az állam 24 órában meztelenül a falhoz láncolva tart, és naponta kétszer 15 percig elenged, futkorászhat a polgár egy kicsit a porban – nos ez a digitális önendelkezés. Semmit sem ér.

Mi ennek az oka?

Nos, a magyar állam 1990 óta korlátlan ura a polgárok személyes adatainak, azt tesz velük, amit csak akar. Példaként említhetném a lombikkezelések adatainak jelentési kötelezettségét, amely 30 évig nyilvántartja az kezelésben részt vevő párok reproduktív egészségét, kezelésének aprólékos adatait. Az állami beavatkozás mértéke itt kifejezetten undorító és nincs tekintettel semmilyen betegjogra, méltóságra önrendelkezésre. Pedig ugye az orvosi esküben az áll: „… kiszolgáltatott helyzetükkel visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem. …„. Orvosok már régen nem dolgoznak a szakmában, engedelmes besúgóhálózatról beszélhetünk.

Képzeljük el, hogy az állam ajánlott levelet küldene, hogy mindenki töltsön ki egy adatlapot a betegségeiről testi hibájáról, bőrelváltozásáról, péniszéről, hüvelyéről és kötelezően küldje vissza. Milyen óriási felzúdulás lenne ebből. Ha ezeket az adatokat orvosok továbbítják, akkor már minden rendben van, mert a betegek el sem tudják képzelni, hogy az adataik elindulnak egy Orwelli megfigyelő rendszerbe.

Az EESzT világosan megmutatta a jogvédő szervezet teljes impotenciáját. Vajon hallottuk-e az adatvédelmi hatóságot egyszer is véleményt nyilvánítani a tervezett rendszerről, a kényszer adatkezelés elképesztően barbár mivoltáról? Hát nem. A múlt héten annyit tudtunk meg, hogy a NAIH hitelesítette az EESzT működését, hogy az megfelel a törvényi előírásoknak. A törvényt nem merte egy rossz szóval sem illetni. Az Alkotmánybíróság két hete érdemi döntés nélkül elutasította az EESzT-re vonatkozó indítványt, mondván, hogy még nem következett be semmilyen sérelem. Csak akkor tesznek valamit, ha valaki bebizonyítja, hogy sérelem érte. Ezek az intézmények teljesen alkalmatlanok arra, hogy bárkit is megvédjenek az állami terrortól.

A politikai pártok sem nyilvánítottak véleményt. Nyilván azért mert amikor hatalmon voltak akkor ők is teljes mértékben kihasználták azt a lehetőséget, hogy kell egy törvényt hozni, és az állam bármilyen adatállományt létrehozhat. A szocialista kormányok idején kötelezték a háziorvosokat arra, hogy minden egyes betegük megjelenéséről adatokat szolgáltassanak az OEP-nek. Ugynacsak a szocialista kormányzás idején történt, hogy felszámolták a nemibeteg gondozó hálózatot és így megszerezték minden egyes nemibeteg állapotának, kezelésének részletes személyes adatait – ezt is kényszeintézkedéssel, jogorvoslat nélkül. Ezeket az adatokat 30 évig feltétlenül meg kell őriznie az államnak, mert ki tudja, lehet, hogy szükség lesz rá pl. zsarolásra, megszégyenítésre.

Dr. Horváth Ágnes miniszter vezette be a kényszer orvosi kutatás fogalmát – 2007-ben az Eütv. módosításával. Ez azt jelenti, hogy a polgárok bármilyen egészségügyi adatához hozzáférhetnek a kutatók előzetes tájékoztatás és a beteg hozzájrulása nélkül. Dr. Mengele elégedetten csettintene, hogy annak idején neki kellett a Sonderkommando meg a veretés, ha nem akartak a foglyok elég gyorsan vetkőzni – ma teljesen jogállami módszerrel, az Alkotmánybíróság lelkes támogatásával ez megvalósítható, sőt nem kell bepiszkolnia a kezét, csak beülni egy monitor elé.

Az Európai Unióban elképzelhetetlen, hogy bírósági jogorvoslati lehetőség teljes elvágásával egy peepshow-t lehessen működtetni, amelyben 10 millió kisemmizett szexrabszolga adatai között lehet keresgélni. De hát nincsenek képek! Ezen is dolgoznak már, lesznek fényképek is. A fejlődési rendellenességben szenvedőkről, sérült péniszekről és hüvelyekről már van ilyen. Lehet nézegetni.

A digitális önrendelkezés egy kirakat, az adatok sokkal nagyobb tömegét, a központi rendszerből kényszerintézkedéssel veszi ki az állam, erről a betegek semmit sem fognak megtudni, és semmit sem tehetnek ellene. Akár el is adhatják majd az adatokat gyógyszercégeknek. Ez egy végtelenül barbár, aljas és körmönfont megfigyelő rendszer, ami a társadalom félrevezetésével nagy titkolózással jött létre, soha sem fogjuk megtudni, hogy kik csorgatják a nyálukat az adataink nézegetése közben.

Már megjelent az orvosok között az a nézet, hogy aki le meri tiltani az adatai elérését, akkor azt el kell küldeni kezelés nélkül. Erre azt mondom, hogy azonnal el is kell jönni és a kártyát is visszakérni. Amint az első bitem megjelenik a rendszerben, azonnal pert fogok indítani az adat törléséért. Ilyen per indításában bárkinek szívesen segítek. A Facebookon pedig nyilvánosságra hozom az egyes eredményeket, jogi lépéseket, https://www.facebook.com/groups/NagyTiltakozas.

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?