Ötven éven keresztül figyelné az állam, hogy milyen tablettát szedünk be

2017. április 6-án került ki a kormany.hu oldalra az e-Recepttel kapcsolatos újabb jogi keretrendszer tervezete. A korábbi öt év helyett már ötven évig figyelné meg az állam, hogy milyen vényt váltunk ki. A nem támogatott gyógyszerek adatait is kényszerintézkedéssel gyűjtené be az EESzT. A gyógyszer lobbi jól működött, és a teljes lakosság személyes egészségügyi adatát odaadták neki. Az ország egyetlen kísérleti teleppé változik, ahol mi leszünk a kísérleti állatok (2017. április 11.)

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér jogi szabályozása újabb irracionális elemmel bővült ki a 2017. április 6-án. A tervezet szövege ezen a napon került ki a kormany.hu weboldalra, és elolvasható a Jogszabálytervezetek között. A társadalmi véleményezésre egy nap állt rendelkezésre, a leadási határidő 2017. április 7-e volt. A normaszöveg 1.pdf állományban található a törvénytervezet szövege.

A tervezet legfontosabb változása, hogy az e-Receptre ellentétben a korábbi alkotmánybírósági határozattal, már rá kellene írni a TAJ számot, annak érdekében, hogy az adatai bekerülhessenek az EESzT-be és ott a többi gyógyszerrel együtt 50 évig meg lehessen találni. Azok sem járnak jobban, akik papíron viszik a szabályos vényüket a patikába (és amelyen a nem támogatott vények esetén nincs rajta a TAJ), mert addig nem szolgálná ki őket a patikus, amíg nem igazolják a TAJ számukat annak érdekében, hogy a vényt a patikus berögzíthesse az EESzT-be kényszerintézkedés alapon. Ez egy igazi emberbarát megoldás, nem tudom miből gondolta az EMMI, hogy a patikusnak van joga az igazoltatáshoz, illetve, hogy ne szolgálja ki a szabályos vényre a gyógyszert a betegnek, ha az nem járul hozzá a személyes adatainak a megadásához. Milyen jól beleilleszkedik a zsarolás a mai egészségügyi ellátás működési elvei közé.

Azt is észre kell vennünk, hogy míg az EESzT eseménykatalógusánál és az e-Profilnál is szerepel a törvényben az, hogy ezek megismerhetőségét a polgár megtilthatja, azonban ez kimaradt az e-Recept esetében. Itt már nem lesz semmilyen önrendelkezés, bátran kukkolhatnak a vények között az orvosok? Jellemző, hogy semmilyen időbeli korlátozást nem lehet beállítani az EESzT-ben, ami azt jelenti, hogy bármilyen régi adatokat megismerhet belőle az orvos – ami már az emberi méltóság elleni brutális merénylet. Az előterjesztéshez benyújtott véleményem elolvasható itt.

Ha megnézzük az Egyesült Királyság elektronikus vény rendszerét, akkor azt látjuk, hogy az biztonságosan továbbítja a patikának az elektronikus vényt. A vény olyan mint a lezárt ajánlott levél, amelynek van egy azonosító száma, és ennek ismeretében követhető le a sorsa, hogy kiváltották-e és mikor. De a rendszer nem bontogatja fel a leveleket(??) nem vezet ötven évig tartó nyilvántartást a felnyitott levelek tartalmáról. Hasonlóan, mint a Magyar Posta ajánlott levél szolgáltatása. Az e-Recept rendszer fő célja az lett volna, hogy lehessen tudni, hogy kiváltja-e a beteg a vényeket. Ehhez képest jelentősen módosult ez a cél, és most már cél lett a teljes lakosság emberi méltóságának megtaposása, zsarolhatóságának megteremtése és megfélemlítése.
A személyes adatok védelme az Alkotmánybíróság szerint azt jelenti, hogy mindenki maga rendelkezik a személyes adatai feltárásáról és felhasználásáról. Ez az alapvető jog ma nem létezik, mert anyagi haszonszerzésért, hatalomért és karrierért az EMMI gondolkodás nélkül odahajítja a gyógyszer lobbinak és a gyógyszerészeknek a teljes lakosság legjobban féltett különleges adatát. Olyan, mintha megszűnt volna a jogállam, a normális civilizált együttélés. Az csak természetes, hogy az adatokon végzett kutatás – eleve kényszerintézkedésen alapul, nehogy a lakosság beleszólhasson abba, hogy mit bűvészkednek az adataival. Tényleg kísérleti állatnak néz bennünket az állam?

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?