A német e-health törvény

Németország körülbelül a magyar EESZT törvénymódosítással egy időben, 2015 végén alkotta meg a saját elektronikus egészségügyi törvényét. A napokban jutottam hozzá a német Szövetségi Egészségügyi Minisztérium tájékoztatójához, amely jó alkalom arra, hogy összehasonlítsuk a két elképzelést (2017. június 27.)

A német Szövetségi Egészségégügyi Minisztérium honlapján találhatjuk meg a nemzeti egészségügyi betegrekord (EHR) rendszer kialakításáról szóló törvénnyel (E-Health Gesetz) kapcsolatos tájékoztatót. A Témák / Betegbiztosítás (Themen/Krankenversicherung) menüben találhatjuk meg. A törvény szövegét is elolvashatjuk, ha a lap alján található Törvények & Rendeletek (Gesetze & Verordnungen) linkre kattintunk. Megtaláljuk a jelenlegi törvényhozási periódusban elfogadott törvények és rendeletek között (Gesetze und Verordnungen der laufenden Legislaturperiode) vagy a lezárt törvények és rendeletek A-tól Z-ig (abgeschlossene Gesetze und Verordnungen von A bis Z) oldalon az E betűnél (E-Health Gesetz).

A törvény német neve: Gesetz für sichere digitale Kommunikation und Anwendungen im Gesundheitswesen (E-Health-Gesetz, A biztonságos digitális kommunikációról és az egészségügyi alkalmazásokról szóló törvény). A Szociális Törvénykönyv 5. könyvébe épít be új szakaszokat, amelyek az EHR rendszerre vonatkoznak. A hiteles szöveg megtalálható itt. 2015. december 29-én lépett hatályba, hasonlóan a magyar 2015. évi CCXXIV. törvényhez. Mivel a német törvényt nem pártkatonák, hanem szakmai szervezetek készítették, ezért nem kellett módosítani azóta már többször is, mint a magyart.

A német elektronikus betegrekord rendszer az egészségkártyára épül (Gesundheitskarte). A kártyát már korábban bevezették, és különböző teszt alkalmazások készültek rá, de a törvény most elérhetővé teszi a már kipróbált szolgáltatásokat minden polgár számára. A kártya fényképes (kivéve a 15 év alatti gyerekeket és a magatehetetlen betegeket). Az arcképen kívül a kötelező elemei: a név, születési adatok, anyja neve, lakcím és a társadalombiztosítási azonosító. Memóriát is tartalmaz, amely egészségügyi adatokat tárolhat. A törvény most megteremtette a lehetőséget, hogy ezt igénybe vegyék a betegek.

A német rendszerben az állam nem használja fel az adatokat a betegek fegyelmezésére, élethosszig tartó megfigyelésére, zaklatására és zsarolásra. Az elektronikus szolgáltatások mindegyike teljesen önkéntes alapon működik. Az egészségügyi kártya egy titkos kulcsot tartalmaz, amely nyitja az adatokat. Soha nem fordulhat elő olyan eset, hogy az adatokhoz kártya nélkül valaki hozzáférhet. A kártyához egy PIN kód is tartozik, amelyet minden esetben be kell gépelnie a betegnek – a sürgősségi ellátást kivéve. A polgárok a kártyájukra önkéntes módon sürgősségi ellátáshoz fontos adatokat tölthetnek fel, a háziorvosuk segítségével. Ehhez PIN kód nélkül is hozzáférhet az SBO orvosa (senki más nem). A beteg az adatokat önkéntesen elérhetővé teheti más orvosok számára is.

A törvényről készült összefoglaló tájékoztatóban az alábbi érdekes újdonságok olvashatók: minden beteg kérheti, hogy a sürgősségi ellátáshoz szükséges adatait a kártyájára írják fel. Ez 2018-tól minden polgár számára elérhető kell legyen. Nem az eProfilt használják erre a célra (meg teljes dokumentumtárat, a teljes eseménykatalógust és a teljes vény történetet). Azok a betegek, akik háromnál több gyógyszert folyamatosan (28 napnál tovább) szednek kérhetnek egy ún. gyógyszeres kezelési tervet, amelyben az orvos áttekinti a szedett gyógyszereket, jóváhagyja azt, megindokolja hogy ezeket miért szükséges a betegnek szednie, és utasításokkal látja el a beteget, hogy a gyógyulása érdekében, hogyan kell ezeket beszednie. Nem arról van tehát szó, hogy a beteg gyógyszerei között felhatalmazás nélkül turkálgat az orvos, azzal gyanúsítva meg hogy más orvosnál is felirat magának gyógyszert, azaz eleve csalónak tartja a beteget.

A törvény létrehozza a központi betegrekordot, amely a kártyával érhető el. Minden beteg önként dönt arról, hogy oda milyen adatot helyez el, és ha nem tart már igényt egy adatra, akkor bármikor törölheti. A betegadatok mellett lesz egy saját mappa, ahová a beteg maga tölthet fel adatokat, amelyeket fontosnak tart és az orvosa számára elérhetővé kíván tenni. Például vérnyomás-, vércukornapló. Ez mind önkéntesen működik.

Az új törvény lehetővé teszi, hogy az orvos elektronikus aláírással bocsásson ki igazolásokat, zárójelentést, beutalót, másik orvosnak szóló levelet, amelyet rámásolhat a beteg kártyájára. Ezt egy központi digitális aláírás infrastruktúra teszi lehetővé, amely az orvoskártyára épül. Így lehetővé válik a teljesen elektronizált egészségügyi ellátás. Az ilyen tanúsított dokumentumok jogilag hitelesek és bármilyen jogi eljárásban használhatók.

Innen is szeretettel gratulálunk a német államnak a tisztességes adatkezeléshez – egyúttal megmutatva, hogy milyen óriási kontraszt van, a magyar alantas, hazug orwelli egészségügyi rendszer és közötte.

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?