Mit jelent a teljesen tiltó állapot az eeszt-ben?

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) a polgárok korlátozhatják a személyes egészségügyi adataik elérését. Az alapbeállítás túlságosan megengedő. A Hozzáférést teljesen tiltó állapot a legszűkebb hozzáférést engedi csak meg. Ebben az írásomban a teljes tiltással kapcsolatos fontosabb tudnivalókat foglalom össze (2021. június 27.).

Frissítve: 2023. november 1-én.

Az EESZT Lakossági portálra történő bejelentkezés után az 1. ábrán látható képernyő fogad bennünket. A képernyő bal oldalán négy nagyobb panel található:

  • Alapállapot
  • Egyszerű rendelkezéssel szabályozott állapot
  • Összetett rendelkezéssel szabályozott állapot
  • Hozzáférést teljesen tiltó állapot

A fenti négy panel (szabályozási mód) közül mindig egyik aktív. Az Aktív panelt zöld háttér előtt fehér betűvel megjelentő Aktív felirat mutatja. Amennyiben egy másik beállítási módra szeretne áttérni, akkor a paneltől jobbra, mellette található BEÁLLÍTÁS feliratú nyomógombra kell kattintani. Az éppen aktív panel mellett azonban nem a BEÁLLÍTÁS gomb látható, hanem a megtekintés – jelezve, hogy ami éppen be van állítva, azt nem lehet újból kiválasztani. Ha Hozzáférést teljesen tiltó állapotot szeretné kiválasztani, akkor ezen a panelen található BEÁLLÍTÁS nyomógombra kattintson. Az ábrán egy piros lefelé mutató nyíl mutatja, hogy melyikre. (A másik két korlátozási módot: az Egyszerű rendelkezéssel szabályozott állapot, Összetett rendelkezéssel szabályozott állapot később fogom bemutatni.)

1. ábra Az alapállapot képernyőképe

Ha Ön korábban nem jelentkezett még be az EESZT portálra, vagy nem állított még be korlátozást, akkor az Alapállapot van kiválasztva.

 1. Mit jelent az Alapállapot?

Ez azt jelenti, hogy az ön háziorvosa vagy kezelőorvosa lényegében minden adathoz korlátozás nélkül hozzáfér. A lényegében szó azt jelenti, hogy az addiktológiai, a pszichiátriai, a nemi betegségek, és a HIV szűrések adatait kizárólag szakorvos ismerheti meg – tehát ezek a normál egészségügyi ellátások során nem láthatók. Azonban az urológiai, nőgyógyászati, genetikai, onkológiai, nemi identitás zavara stb. adatokra már semmilyen korlátozás nem vonatkozik.. Ezeket bármely kezelőorvos megismerheti. Azaz Alapállapotban gyakorlatilag semmilyen korlátja nincs az adatok elérésének.

2. Érhet-e sérelem, ha nem állítottam be korlátozást?

Igen. Ugyanis a törvény (1997. évi XLVII. törvény) úgy szól, hogy az orvosnak nem kell célhoz kötött adatkezelést végeznie, és nem számoltatható el, ha olyan adatokat is megtekint, amelyre nem lett volna indoka. A törvény minden olyan megtekintést, amely az önrendelkezési beállítások alapján engedélyezett volt, automatikusan jóhiszeműnek kell tekinteni.

Ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy még MA
AZONNAL állítsa be a kívánt korlátozásokat!

 

 3. Megtudhatja-e a kezelőorvos, hogy Ön korlátozta az adatai elérését?

Igen, alaphelyzetben az adatokat lekérdező orvost az EESZT tájékoztatja arról, hogy a beteg bizonyos adatokat elérhetetlenné tett. Ezt azonban Ön megtilthatja. A BEÁLLÍTÁS gombra kattintással váltson át egy másik szabályozási módra. Ezt követően meg fog jelenni a 2. ábrán látható ablak. Amennyiben az orvost tájékoztatni kívánjuk a korlátozásról, akkor jelöljük be a checkbox-ot (jelölő négyzetet), majd nyomjuk meg a MENTÉS (OK) gombot. Ha üresen marad, akkor az orvos nem fog tudni a korlátozásról, legalábbis az EESZT nem fogja őt tájékoztatni. Egyéb indirekt módon azonban gyorsan rájöhet erre, ha nem talál semmilyen leletet vagy vényt a betegről.

2. ábra Tudomást szerezhet-e a kezelőorvos a korlátozásról?

 4. A teljesen tiltó állapotban elérhetetlenné válnak-e az adataim?

Első körben igen. A háziorvos és a kezelőorvos nem fog hozzáférni az Ön ellátási dokumentumaihoz az EESZT-ben. Tudnia kell azonban, hogy az orvos feltörheti az Ön beállításait, és ha így dönt attól kezdve semmilyen korlát nem áll az útjába, bármilyen adathoz hozzáfér.

5. Az EESZT-ben szereplő minden adatra vonatkozik-e a teljes tiltás?

Nem. Az ún. eProfilra a Hozzáférést teljesen tiltó állapot nem vonatkozik. Az eProfilra (a folyamatosan fennálló, illetve korábbi, már gyógyult betegségek története található ebben) más szabályok vonatkoznak. Az 3. ábrán a piros nyíltól jobbra található kisebb panelre kattintva lehet az eProfilra vonatkozó korlátozásokat megtennie. Enélkül, az orvos még a teljesen tiltó állapotban is hozzáférhet az ön eProfilban található adataihoz.

3. ábra A Hozzáférést teljesen tiltó állapot

A Hozzáférést teljesen tiltó állapot beállítása a 3. ábrán látható. Az 1. ábrán látható piros nyíllal jelölt nyomógombra kell kattintani, ezt követően a 2. ábrán látható ablakban engedélyezheti/tilthatja, hogy az EESZT tájékoztassa az orvost arról, hogy az adatok nem teljes körűek, mert korlátozásokat állított be a polgár.

Sajnos azonban az állami garázdálkodás ellen nem lehet tenni semmit. Az eseménynaplóból folyamatosan áramlik adat a NEAK-hoz a 43/1999. (III. 3.) számú Kormányrendelet alapján. Az Országgyűlés előtt van a Covid-19 regiszterrel kapcsolatos törvénymódosítás, amely a teljes lakosságról azonosító adatokkal (és TAJ-jal) tárolja az összes Covid-19 ellátási eseményét, a tesztek, laborvizsgálatok és gyógykezelések eredményét, zéró önrendelkezés mellett tíz éves időtartam leteltéig. Ezen túlmenően hozzáférése van az EESZT-hez az Operatív Törzsnek, az EMMI-nek, az OTH-nak, a Rehabilitációs hatóságnak, az OGYÉI-nek, a NEAK ellenőrző főorvosnak, egyes regisztereknek (VRONY), ráadásul egyre gyakrabban ad hozzáférését az ETT kutatók számára az EESZT-hez, holott ez egyelőre törvényellenes.

A polgár számára a naplófájl nyújt bizonyos védelmet, bár abban a fenti állami adatelérések nem, vagy korlátozottan jelennek csak meg. Különösen megalázó, hogy az elhunytak hozzátartozói nem juthatnak hozzá a naplófájlhoz (a GDPR-nak és az Infotv.-nek hála), tehát a halállal együtt az elhunyt személy emberi méltósága is sírba száll. Az adatok ellenőrizhetetlenül ismeretlen idegenek prédájává válhatnak. Az EESZT ugyanis csak a halál után 5 évvel törli az adatokat. Korábban írtam erről: Mi lesz az adatainkkal a halálunk után?

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?