EESZT oktató videók

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lehetővé teszi, hogy a polgárok korlátozzák egészségügyi adataik elérhetőségét. Sajnos azonban a rendszer működtetéséről, a kívánt korlátozások megvalósításáról és a korlátozások hatásáról semmilyen információt nem kap az érdeklődő polgár a lakossági portálon. készítettem négy youtube videót, ami segít az eligazodásban (2021. november 11.).

Az első rész arról szól, hogy a hogyan alakult ki az EESZT, milyen alrendszerei (részei) vannak. Milyen adatokat kötelező továbbítani az EESZT-be? Mennyi ideig maradnak meg az adatok? Kik és hogyan férhetnek hozzá az adatokhoz? A polgárok hogyan érhetik el a saját adataikat? Tudhatják-e, hogy kik fértek hozzá az adataikhoz?

 

A második rész az EESZT lakossági portálról szól, hogy hol található? Milyen funkcióit lehet elérni személyes bejelentkezés nélkül? Milyen menüpontok találhatók az Önrendelkezés menüben? A megadható személyes adatok, és értesítési beállítások.Hogyan működik az adatkezelési napló, hogy lehet belőle adatokat lekérdezni? Milyen részletes adatokat kaphatunk egy-egy naplóbejegyzésről?

 

 

A harmadik rész az Önrendelkezési beállítások közül néhányat mutat be: az orvos tájékoztatásának engedélyezése arról, hogy korlátozások vannak érvényben, az e-Profil hozzáférések szabályozása, egynapos meghatalmazás adása, a gyógyszerész hozzáférésének engedélyezése  a korábban kiváltott vények adataihoz. Milyen szenzitív adatcsoportok vannak?

 

 

A negyedik részben az egyéb adatokhoz történő hozzáférések szabályozásáról van szó. Az Alapállapotról, az Egyszerű rendelkezéssel szabályozott állapotról, az Összetett rendelkezéssel szabályozott állapotról és a Hozzáférés teljes tiltásáról. A videóban szó van arról, hogy hogyan alkothatunk hozzáférési szabályokat.

 

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?