Hetek óta nem működik az EESZT e-Profiljában az önrendelkezés

Október közepe óta nem működik az EESZT-ben az e-Profilt érintő önrendelkezés funkció. Az e-Profil egy mindhalálig tartó kényszer adatgyűjtés, amely az összes betegség és kezelés adatait folyamatosan gyűjti a polgárokról. A ma hatályos törvény alapján (az Egészségügyi és a hozzájuk tartó személyes adatok kezeléséról és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény 35/J. § (4) bekezdése szerint) a beteg megtilthatja az adatok feltöltését. Ezt a lehetőséget kapcsolta ki az OKFŐ önhatalmúlag (2021. december 22.).

Az EESZT sosem vett figyelembe semmilyen adatvédelmi alapelvet, sosem védte a betegek személyiségi jogait és önrendelkezését. Nem véletlen, hogy a magyar állampolgárok kb egy ezreléke az, aki érdemben tud élni a rendszerben lévő, egyébként minimális (jelentéktelen) önrendelkezési lehetőségekkel. A többi 99,9% teljesen kiszolgáltatva, kisemmizve tűri a méltatlan és megalázó adatkezelést. Az úgy nevezett digitális önrendelkezés semmire sem jó, csak egy kirakat, amit az EU felé lehet mutogatni, de a legnagyobb tömegű adatot (zéró önrendelkezés mellett) az állam [OKFŐ, EMMI, NEAK] szedi ki belőle teljesen titokban, a naplófájlok megkerülésével. Ezen kívül a teljes elnyomó államszervezetnek korlátlan jogai vannak (Bíróság, Ügyészség, Rendőrség, TEK, titkos szolgálatok, adóhatóság!!), ezek törvény alapján bárkiről bármilyen intim adatot kikérhetnek, sőt nemsokára online is keresgélhetnek benne. A polgárok egyetlen esélye csak az lehet, ha eleve semmilyen adatot nem engednek feltölteni, vagy nem vesznek igénybe magyar egészségügyi ellátást. Az EESZT egy a polgárok korlátlan kifosztására, megfélemlítésére és megalázásra szolgáló, alantas célokból létrehozott informatikai rendszer. Lényegében egy második világháborús német koncentrációs tábor működésének elvei mentén működik, ahol a rabok minden intim adatát kényszerintézkedés alapján nyilvántartják, és folyamatosan megfigyelik az intim szférájuk minden egyes négyzetmilliméterét.

Az e-Profillal kapcsolatban a törvény kimondja, hogy a polgár megtilthatja az adatok bevitelét, illetve az adatok lekérdezését. Ez a funkció 2021 nyarán még működött. November elején értesültem arról, hogy valószínűleg megszűnt az e-Profilban a tiltakozási lehetőség, mert a beállított tiltakozás nem jelenik meg a beállító ablakban. Arra gyanakodtam, hogy ez egy egyszerű programhiba, és a megjelenítéssel van a baj, de egyébként rögzíti a rendszer a tiltakozásokat. Azt kértem, hogy jelentsék be a Help Desken a programhibát (amit egyébként kb. fél óra alatt ki lehetne javítani). Nos, ma 2021. december 22-én a jelenség még fennáll, és ráadásul bizonyítékom van rá, hogy a beállított tiltakozás ki van iktatva, érvénybe sem lép.

Az alábbi ábrán látható az e-Profillal kapcsolatos beállításokkal kapcsolatos képernyő, amely az Önrendelkezés menüben található. A piros keret jelzi, hogy lehet megtalálni. Az EPROFIL ADATKEZELÉS gombra kattintva lehetett korábban élni a tiltakozással.

Három beállítás van a rendszerben:

  • A beküldés és lekérdezés engedélyezése
  • Az adatbeküldés tiltása
  • Teljes tiltás

Jelenleg csak a legelső elérhető. Bármi mást is állít be a polgár, az első eset kerül rögzítésre olyan módon, mintha a beteg önkéntesen  engedte volna meg a hozzáférést. Pedig éppenséggel meg akarta tiltani. Magyarul, bármely orvos hozzáfér az e-Profil teljes tartalmához, sőt új adatokat is vihet fel. Az e-profil szervezése olyan, hogy nem lehet egyéb korlátozásokat tenni benne, kizárólag az a lehetőség adott, hogy a polgárok eleve nem engednek meg feltölteni adatokat és csak ezen az egy módon tudják elérni, hogy bizonyos adatokhoz az orvos ne férhessen hozzá. Ezt a jogát a polgároknak most elvette az OKFŐ. Semmilyen befolyásuk nincs már a betegeknek arra, hogy milyen adatokat vigyenek fel róluk, akár a nemi betegségükről, akár a lombik kezelésükről, legintimebb problémáikról. Az adatokat nem töröltethetik, és a megtekintéseket sem tudják korlátozni. Ez egy mérhetetlenül aljas dolog.

A fenti ábrán látható az az ablak, ahol a korlátozásokat be lehet állítani. A TOVÁBB gombra kattintva előbb egy kérdés jelenik meg, hogy a páciens hozzájárul-e ahhoz, hogy az orvos értesüljön a beállított korlátozásról (ezt tanácsos tiltani, ha jót akar magának a beteg) – a beállításunkat egy checkbox bepipálásával állíthatjuk be, majd megjelenik a „Beállítások mentése sikeresen megtörtént.” üzenet. Ez teljesen félrevezető, mert nem a polgár által kiválasztott beállítást mentette el a rendszer.

Ismerőseim körében is tájékozódtam, és a valóságban a „hiba” ennél sokkal többet jelent. Nem csak az történt, hogy az önrendelkezésüket újonnan módosító személyeknél nem jól működik a beállítás, hanem az történt, hogy a korábban beállított Teljes tiltást visszamenőleg is törölte az OKFŐ. Tehát ha valaki 2020-ban mondjuk megtiltotta az e-Profiljához a hozzáférést, annak is érvénytelenítette ezt a rendelkezését, és a tudtán kívül, teljesen titokban feloldotta a korlátozásokat. Most pedig a beteg tudtán kívül folyamatosan töltenek fel róla adatokat.

Az e-Profil egy rendes kultúrállamban arra szolgál, hogy a betegek krónikus állapotának jellegzetességeit, a legfontosabb életmentő adatait tárolja – addig Magyarországon az e-Profil a féktelen adatgyűjtés eszköze, minden egyes betegséget rögzítenek, a kezelésre vonatkozó adatokat, gyógyszereket, oltásokat. Nem a betegek gyógyítása volt a cél, hanem az állam (orvosok) mérhetetlen adatéhségének kielégítése.

Mivel az OKFŐ november óta tud a hibáról és esze ágában sincs ezt javítani, sajnos arra kell jussak, hogy talán nem véletlen programhibáról van szó, hanem szándékos aljasságról. Rendkívül meglepő, hogy a polgárokkal bármit meg lehet tenni, és a törvényben nekik biztosított icipici önrendelkezési jogukkal is bátran lehet packázni.

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?