Nem veszik komolyan az önrendelkezést egyes orvosok

Az utóbbi időben egyre több levelet kapok, amelyben arról értesítenek, hogy a kezelőorvosuk, egyszerűen feltöri a Digitális Önrendelkezés beállításait. Egyes orvosok ezt egyre nyíltabban teszik, a hatályos törvényekre figyelmet nem fordítva (2022. november 21.)

Sorra kapom a híreket a Facebook csoportban, hogy páciensek korlátozták a hozzáférést az adataikhoz, azonban az orvos (kezelőorvos, üzemorvos stb.) egyszerűen feltöri a beállított korlátozásokat, amellyel súlyosan megsérti a páciensek emberi méltóságát. Bár az OKFŐ, a NAIH is tud a jelenségről, eddig semmi sem történt. A betegek teljesen ki vannak szolgáltatva egy ilyen önkénynek, semmit sem tehetnek. Több esetben az orvos nyíltan meg is mondja, hogy feltöri korlátozásokat. Természetesen ez törvényellenes.

 A DÖR (Digitális Önrendelkezés) beállításait kizárólag életveszély esetén lehet feltörni, amely esetek felsorolása A sürgős szükség körébe tartozó egyes egészségügyi szolgáltatásokról szóló 52/2006. (XII. 28.) EüM rendeletben található. Ezen túlmenően a beteg kizárólag önként, azaz bármilyen befolyásolástól mentesen engedélyt adhat a beállított korlátozások feltörésére egyetlen napra (24 órára). Ha az EESZT-ben teszi ezt meg a beteg, akkor beállíthat betegségcsoportokat (pl. Nőgyógyászat, Urológia, Addiktológia stb.), míg ha ezt papíron teszi meg, akkor az OKFŐ nyomtatványa ezt nem teszi lehetővé. Tegyük hozzá, az orvosi szoftver sem, abban kizárólag a DÖR figyelembe vételével történő lekérdezés és a DÖR-t figyelembe nem vevő lekérdezés lehetséges. Én biztosan nem adnák ilyen általános, minden dokumentumra (e-Receptre, eseményre, egészségügyi dokumentumra), kiterjedő, korlátlan időtartamra visszamenő hozzáférési engedélyt. Ennél sokkal célszerűbb egyetlen dokumentumot, amire szükség van a gyógykezelés érdekében szabaddá tenni az orvosnak ott helyben.


Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?