Az EESZT Önrendelkezési beállításairól

2023. május 17-én közérdekű adatigényléssel fordultam a Belügyminisztériumhoz, amelyben kértem, hogy az EESZT működésére vonatkozóan összesített statisztikai adatokat legyenek szívesek küldeni arról, hogy hány fő fogadta el az Alapbeállítást, illetve hányan állítottak be ennél szigorúbb hozzáférési korlátozásokat (2023. június 2.)

Régóta szerettem volna megtudni, hogy a magyar állampolgárok közül hányan mertek valamilyen korlátozást beállítani az EESZT-ben. Korábban csak a fenntartó (ÁEEK, OKFŐ) informatikai igazgatójának nyilatkozataiból lehetett sejteni valamit. Azt azért feltételeztem, hogy nagyon kevesen. Az állammal szemben történő joggyakorlásnak nincs igazán hagyománya. A polgárok nem mernek kiállni a jogaikért, inkább csendben szenvednek. Az EESZT önrendelkezési korlátozó beállítások alacsony számát a következő négy tényezőnek tulajdonítom:

  • A polgárokat az állami nyilatkozatok megfélemlítik, hogy majd meghalnak, mert az orvos nem jut hozzá a fontos életmentő adatokhoz.
  • A polgárok ki vannak szolgáltatva az ellátó rendszer kénye-kedvének, kötelesek a lakóhelyük szerinti orvoshoz járni, így aztán félnek az adott orvos retorziójától.
  • A polgárok nem kaptak semmilyen tájékoztatást a jogaikról.
  • Valójában sem az állam, sem az orvosok nem ismerik el a betegek önrendelkezéshez való jogát, ezt nyíltan hangoztatják is.

A közérdekű adatigénylést a KiMittud.hu oldalról indítottam el, 2023. május 17-én. A levelezés megtekinthető itt. Az eredmény az alábbi táblázatban található.

Önrendelkezési beállítási módÁllampolgárok számaSzázalékos arány
Alapbeállítás10 499 61799,529 %
Egyszerű rendelkezéssel szabályozott állapot       14 354  0,136 %
Összetett rendelkezéssel szabályozott állapot        3 027  0,029 %
Teljesen tiltó állapot       32 311  0,306 %
Összesen10 549 309100,00 %

Az eredmények magyarázata a következő lehet. Az első szembetűnő jelenség, az EESZT-ben betegként szereplő személyek nagy száma. A KSH szerint a magyar lakosság csak kb. 9,6 millió fő. Az EESZT-ben ehhez képes egymillióval több polgárról van adat. Mivel az EESZT-ből az elhunytakat nem törlik, ezért kb. 700 ezer azóta elhunyt személy korlátozásai is szerepelnek a táblázatban. Az EESZT 2017. november 1-én indult el, ettől fogva gyűjt minden polgárról folyamatosan adatokat. Ehhez jönnek még a külföldön élő magyar állampolgárok, az ide érkező vendégmunkások, és a menekültek pl. ukrán állampolgárok, akik kaptak TAJ azonosítót.

A polgárok több, mint 99.5%-a az Alapbeállítást alkalmazza. Ezt inkább úgy fordítanám le, hogy eleve nem is állítottak be korlátozást, hanem az üzemeltető állított be a nevükben egy lényegében hatástalan korlátozást, anélkül, hogy erről tudtak volna. A médiában soha nem hívták fel a polgárok figyelmét a jogaikra, az orvosuk pedig folyamatosan hangoztatja, hogy neki minden adat kell.

Az eredményeket tekintve az alábbiakat tudom mondani. A legkevesebben az Összetett rendelkezéssel szabályozott állapotot választották (3 ezren). Ez azért van, mert ez a funkció a legbonyolultabb. Valójában csak informatikusok tudják kezelni, folyamatos karbantartást igényel. Elvben minden betegnek ezt kellene használnia – de éppen az ellenkezője történik. Külföldön a korlátozások dokumentum alapúak, ami azt jelenti, hogy minden egyes feltöltött dokumentumra a beteg meghatározhatja, hogy azt kik érhetik el. Ezzel szemben Magyarországon forrás intézmény alapú korlátozást lehet beállítani. Ez adott esetben sok dokumentumot jelent, amelyek között már nem lehet válogatni. Vagy mind elérhető, vagy egyik sem. Illetve tovább bonyolítja a rendszert, hogy a beteg által nem korlátozott dokumentumok minden orvos számára elérhetők. Ehhez egy csomó megengedő szabályra van szükség, amelyeket a rendszer automatikusan hozzáad a beteg által megadott szabályokhoz. Ráadásul, a beállításokat nem lehet kipróbálni, sem elmenteni, ezért van benne egy hibalehetőség. Ebben a formában az átlag lakosság számára használhatatlan.

Innen már egyszerű a helyzet, akiknek túl bonyolult az Összetett rendelkezés, azok a Teljesen tiltó állapotot használják. Ezért vannak relatíve sokan. Tudatában vannak, hogy ha szükséges, akkor adhatnak egyedi felhatalmazást egy konkrét orvos számára, illetve valós életveszély esetén az orvos fel is törheti a beállítást. Vannak még a próbálkozók, akik egy-egy bizalmasabb adatcsoport elérését (urológia, nőgyógyászat, pszichiátria, addiktológia stb.) elérését tiltják le, ők beérik az Egyszerű rendelkezéssel szabályozott állapottal. A korlátozások beállításáról készítettem videókat, megtekinthetők itt.

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?