A foglalkozás-egészségügyi orvos feltörheti-e a Digitális Önrendelkezési beállításokat?

Megalakulása óta aggodalommal figyelem, hogy az állami kényszerintézkedéssel létrehozott egészségügyi adatbázishoz az állam ugyan kinek enged, és milyen hozzáférést. Az ugyancsak kényszerintézkedés alapon működő időszakos munkaköri alkalmassági vizsgálatok a munkavállalók teljes körét érintik, azonban az alkalmasságról döntő orvos megfelelő információkkal történő ellátása nincs megoldva. Ezért is gondolhattak az orvosok arra, hogy ha már a vizsgálat maga is egy kényszerintézkedés, akkor az EESZT-ben tárolt összes adathoz is joguk van hozzájutni, még akkor is ha az a Digitális Önrendelkezés korlátozása alá esik (2023. április 15.).

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok az EESZT indulásakor eleve nem voltak csatlakoztatott adatkezelők, lévén ez a terület nem államilag finanszírozott, az alkalmassági vizsgálatok költségeit a vállalatok, intézmények fizetik a dolgozóik után, illetve bizonyos körben pl. járművezetői engedélyek, vadászfegyver tartási engedélyek esetén maguk az érintett állampolgárok, azaz magánszolgáltatók. Önként, saját elhatározásukból azonban csatlakozhattak volna, ugyanakkor a törvény nem tette lehetővé, hogy munkaköri alkalmasság megállapítása céljából az adatokat felhasználják. A hozzáférésüket az is korlátozta, hogy az alapbeállítás sem tette lehetővé a pszichiátriai, addiktológiai adatok elérését csak szakorvosok számára, már pedig a foglalkozás-egészségügyi orvosok között nagyon kevés pszichiáter szakorvos van, azaz emiatt sem érhetik el az adatokat.

A magánszolgáltatók megregulázása érdekében született meg Dr. Kásler Miklós miniszter 23/2019. (X. 15.) számú rendelete, amely mintegy tizenötezer magánszolgáltató, köztük a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatók kötelező csatlakozását rendelte el. Ugyanez a rendelet meghatározta azt is, hogy 2020. június 1-től kell ezeknek a szolgáltatóknak jelenteni az EESZT-be. Az Alkotmánybírósághoz indítványt nyújtottam be IV/1082/2020. számon ellene 2020. június 20-án. Az Alkotmánybíróság elég furcsa indokkal utasította el: a törvény a hatályba lépés után 180 nap határidőt ad az új jogszabály elleni indítvány benyújtására, azonban a 2019 október 20-án hatályba lépett rendelet csak június 1-től tette kötelezővé a jelentést, tehát ha sérelem érte a polgárt, akkor az csak 2020. június 1. után érhette, de ekkorra már elmúlt a 180 napos határidő. Erre hivatkozva ügyesen elhárították, hogy foglalkozni kelljen az indítványommal. Az elutasítás 2021. február 23-án történt. Később benyújtottam az Alapvető Jogok Biztosához egy kérelmet, hogy a 4,4 millió munkavállaló jogainak védelme érdekében forduljon ő az Alkotmánybírósághoz. Az indítványom azóta az asztalfiókjában fekszik, érintetlenül. Semmit sem tett eddig.

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok számára az EESZT-ben tárolt adatok felhasználását az alkalmasság megállapítása céljából az EMMI már 2020-ban tervezte lehetővé tenni. Ez olyan módon történt volna meg, hogy az EESZT felhasználásának céljait (korábban alapvetően ez csak a gyógykezelés volt) az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvény jelentősen kibővítette volna, mintegy harminc új célból engedte volna az államnak az adatok felhasználását. Akkoriban erről a tervről semmilyen társadalmi egyeztetés nem volt, csak a NAIH weboldalán publikált NAIH/2020/3290-2. számú jogszabály véleményezésből derült ki. A hatóság egyértelműen ellenezte a parttalan és ellenőrizhetetlen hozzáférés megadását.
 
A tervről azonban az EMMI nem mondott le, és egy évvel később (akkor már NAIH véleményének kikérése nélkül) 2021. június 29-étől tette lehetővé, hogy már nem csak gyógykezelés, hanem mintegy harminc új cél érdekében lehessen az adatokat hasznosítani (jórészt az érintettek tudta és beleegyezése nélkül, a DÖR semmibe vételével). A hozzáférés megadása sokkal inkább az állami hozzáférés akadálytalanná tételéről szólt, a foglalkozás-egészségügy véletlen haszonélvezője lett a törvénymódosításnak. Ettől kezdve a foglalkozás-egészségügyi orvosok elérhették az EESZT tartalmát, és mivel erről a polgárok nem tudtak, így nem is korlátozták a hozzáférést az adataikhoz (vagy eleve nem is akarták korlátozni). Egyetlen probléma maradt, a DÖR, amely alapbeállítás szerint is kizárta a foglalkozás-egészségügyi orvosokat a pszichiátriai és addiktológiai ellátások adataiból. Egyes esetekben ez valóban fontos lehet egy alkalmasság megállapításakor. Ezért várható volt hogy előbb-utóbb a DÖR feltörésére is törekednek majd. Ezért is döntöttem úgy, hogy az első adandó alkalommal fellépek ez ellen. Emberi jogilag elfogadhatatlannak tartom, hogy egy születéstől-mindhalálig tartó kényszerintézkedés adatai felett az érintett nem rendelkezik, sőt kénytelen eltűrni, hogy felhasználják az adatokat ellene.

Amikor értesültem arról, hogy egy foglalkozás-egészségügyi oldalon a DÖR feltörésére biztató írás jelent meg, akkor az EESZT Help desken keresztül közérdekű bejelentést tettem 2023. március 4-én, és kértem, hogy lépjenek fel a jogellenes adatkezelésre felbujtó oldal ellen. A múlt héten 2023. április 12-én kaptam meg a Belügyminisztérium Egészségügyi államtitkárság válaszát, amely megtekinthető vagy letölthető erről az oldalról. A válasz lényege, hogy igazat adtak nekem: általában egy foglalkozás-egészségügyi orvos nem törheti fel a DÖR-t (közvetlen életveszély kivételével). Az Országgyűlés azonban kapott egy Belügyminisztériumtól egy módosítási indítványt, amely a lőfegyver viseléssel kapcsolatos alkalmassági vizsgálat esetén lehetővé tenné a DÖR feltörését. Itt egyébként a pszichiátriai alkalmasság vizsgálatát jogszabály írja elő, azonban a feltörés után sok más szenzitív adat is elérhetővé válik – ami jelentősen sértheti a jelentkező alapvető jogait.

Dr. Alexin Zoltán
Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?