Az adatvédelem jövője

Az Európai Bizottság 2010. július 1-jén rendezte meg a civil szféra képviselői számára az új európai adatvédelmi jogi keretrendszerrel kapcsolatos konferenciát. A konferencia előzménye egy közmeghallgatás volt, ahová szakértők 2009. végéig küldhették be javaslataikat. (2010. július 7.)

A közmeghallgatásra a 2009. december 31-i határidőig számos regisztrált és nem regisztrált szervezet, magánszemély és intézmény küldött be véleményt. Ezeket az Európai Bizottság adatvédelmi csoportja egyesítette és a fontosabb kérdések megbeszélésére egy konferenciát szerveztek a képen látható Berlaymont Buildingben. A konferencia egyébként abban a Walter Hallsteinról elnevezett teremben volt, ahol Bajnai Gordon újonnan megválasztott miniszterelnök ismertette a magyar stabilizálási programot.

Társaságunk is adott be a közmeghallgatásra egy dokumentumot angol nyelven, amely letölthető a közmeghallgatás weboldaláról. A dokumentum hangsúlyos része foglalkozott egészségügyi adatvédelemmel és önrendelkezéssel. Ez a szervezet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a PTE Információs Jogi Kutatóintézet, az SZTE Informatikai Tanszékcsoport, az Igazságügy Minisztérium és az Adatvédelmi Biztosi Hivatal munkatársaiból (vagy volt munkatársaiból) alakult meg 2009-ben.

Az érintett kérdések között számos fontos probléma merült fel: például az érintettek jogival kapcsolatban, az egységes európai szabályozás kiterjedésével kapcsolatban, az orvosi kutatással kapcsolatban, az adatvédelmi nyilvántartásokkal, a belső adatvédelmi felelős helyzetével, az adatvédelmi biztosi tisztséggel és a harmadik országokba irányuló adatokkal kapcsolatban. Szó volt a személyes adat, valamint a különleges személyes adat definíciójáról, az anonimizálás, és kódolás közötti különbségről, az új privacy research eredményeinek figyelembe vételéről, az elhaltak személyes adatainak kezelésről, a családra vonatkozó adat fogalmáról és még számos érdekességről.

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?