Az eurosocap FP6 projekt

Az Európai Bizottság az FP6 keretprogramban 2003-2006 között támogatta a EuroSOCAP projekttet, amely egy az egészségügyi adatok bizalmas kezelésére vonatkozó európai szabvány létrehozását tűzte ki célul. (2011. február 24.)

A projektben 20 ország számos elismert etikai szakembere, orvosok, jogászok vettek részt. Számba vették azokat azokat az európai jogi eszközöket, amelyeket az egészségügyi személyes adatok kezelésekor alkalmazni kell minden tagállamnak. A munka eredményeként létrejött egy 50 oldalas szabvány és egy rövid útmutató, amely vázlatosan összefoglalja a fő téziseket.

A résztvevő országok képviselői vállalták, hogy a saját nemzeti nyelvükre lefordítják a dokumentumokat és terjesztik saját hazájukban. Sokáig nem volt magyar verzió – de aztán 2006-ban megismerkedtem a projekt koordinátorával és elvállaltam a fordítást. Ez átfutott két-három lektoron is, majd kikerült a projekt weboldalára. 2009-ben a projekt weboldala megszűnt, és eltűntek a dokumentumok. Azonban én eltettem őket. Most felfrissítettem a munkámat – és a nyers szövegváltozatot színes PDF-re alakítottam át. Az eredeti angol verzió is letölthető és mellettük a magyar fordítás az EU Dokumentumok közül.

Az Európai szabvány egészségügyi szakemberek számára az ellátás során tanúsítandó bizalmas adatkezelésről (letöltés: angol nyelven, magyar nyelven) és az Európai útmutató egészségügyi szakemberek számára az ellátás során tanúsítandó bizalmas adatkezelésről (letöltés: angol nyelven, magyar nyelven) egy holdbéli tájat mutat, olyat, amit Magyarországon senki még elképzelni sem tud. Ugyanis az orvosi adatkezelés jogalapjának az önkéntes beleegyezést tartja. A nemzetközi orvosi etika alapelve az, hogy az orvosi titoktartás kötelességének megtörésére két lehetséges ok van:

  • súlyos bűncselekmény megelőzése
  • más személy életfontosságú érdeke

Semmi más. A magyar valóság az, hogy itt nincs titoktartás, a törvény negyven különböző célból veszi el erőszakkal a bizalmas adatokat az érintettektől, gyakorlatilag a teljes államigazgatás combig áll a bizalmas személyes adatokban.

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?