Egészségügyi adatvédelem a Pacsirta rádióban

Az április parlamenti választások előtt került sor egy beszélgetésre az azóta megszűnt pacsirta rádióban, amelynek a témája az egészségügyi adatok védelme volt. A nyilatkozók Bence Rita (TASZ) és Alexin Zoltán (SZTE), a riporter Bánhidi-Márványi Emese volt. (2014. május 14.)

A Pacsirta rádió 2014. február 1-jétől április 12-ig működött. Nem rendelkezett frekvencia engedéllyel, a műsort az Interneten lehetett hallgatni – amelyhez a szükséges technológia már rendelkezésre áll – több hasonló rádió működik szerte a világban. A felvétel 2014. március 21-én került adásba. A rádió honlapja még üzemel, a hangtárból minden műsor meghallgatható. (Az egy órás hangfájlt érdemes előrehajtani a 32. percig.) A műsort digitális magnetofonnal rögzítettem. Meghallgatható és letölthető innen.

 

Az egészségügyi kormányzat több tízmilliárdos EU támogatással jelentős informatikai beruházásokat indított el, amelyek lassan elkészülnek, ugyanakkor még mindig nincs elképzelésük arról, hogy milyen adatvédelmi feltételek mellett fog üzemelni a rendszer. Néhány kisebb komponens már üzemel, és mindegyikben bárikor kitörhet egy botrány. A sportorvosok ma is laptopról egy központi rendszerbe jelentkeznek be és egy központi számítógépen, megosztva tárolják minden sportoló adatát (nem csak a bajnokokról, hanem egy az iskolai focicsapat kiskorú tagjairól is). Természetesen a szokásos módon, minden bejelentkező orvos minden adathoz hozzájut, függetlenül attól, hogy áll-e valamilyen kapcsolatban az adott sportolóval. Ha sportoló lennék, már régen botrányt csináltam volna ebből. A védőnői rendszer hasonló elvek mentén szerveződik, itt is egy országos adatmegosztó hálózat jön létre, amelyben védelemről szó sincs, csak a féktelen adatgyűjtésről.

Az OEP adatbázisát előbb csak a háziorvosok számára nyitották meg, de rövid időn belül lenyomták a torkunkon azt is, hogy bármely orvos hozzáférhessen az adatokhoz, sőt a gyógyszerészek is a kiváltott gyógyszereinkhez. Ezért nagyon fontos lenne, hogy a társadalom is ráébredjen arra, hogy vannak jogai, és kikényszerítse a jogállami normák alkalmazását. Ne engedje, hogy bedarálják a magánéletét.

A beszélgetésben a két résztvevő álláspontja megegyezett, ugyanazt mondták el más szavakkal: az orvosi titoktartáshoz való jog – alapvető jog kellene legyen. Sajnos azonban ezt az Alaptörvény nem tartalmazza, és az egészségügyi adatkezelésről szóló törvény is olyan módon, hogy a kormányzat korlátlanul beavatkozhat. Az ezzel kapcsolatos alkotmánybírósági indítványom megtekinthető itt. Mára számtalan központi egészségügyi adatbázis van, amelyeket a betegek szempontjából kényszerintézkedésként hoztak létre, ugyanakkor ezek csak a központi szervek kényelmét szolgálják és súlyosan sértik az emberi méltóságot, az alapvető emberi jogokat.

A kormányzat rossz úton jár. 2014. áprilistól újraszabályozta négy betegregiszter működését is, amelyek a szokásos módon: tájékoztatás és beleegyezés nélkül valósítanak meg brutális adatkezelést: 50 évig gyűjtenek összekapcsolt adatokat, amelyeket negyedévente frissítenek az OEP adatállományából, név, lakcím, anyja neve, születési adatokkal együtt. Az Orvosok Világszövetsége 2013 végén módosította az orvosi kutatások etikai elveit tartalmazó Helsinki Nyilatkozatot. Az új magyar szabályok fittyet hánynak ezekre a nemzetközi etikai elvekre, gátlástalanul törnek rá az állampolgárok jogaira. A HVG hetilap 2014. évi 20. számában, olvasói levélben leírtam az ezzel kapcsolatos nézeteimet.

Bence Rita szerint az adatfeldolgozással történő orvosi kutatások nem sértik a betegek jogait, mert anonim adatok feldolgozása történik. Ezt sajnos nem tudom alátámasztani. A nagy állami adatkezelők (OEP, GYEMSZI, ÁNTSZ) esetében el tudom képzelni, hogy anonim adatokat adnak át a kutatóknak. Kórházak vagy klinikák azonban sokszor közvetlen hozzáférést adatnak a számítógépes rendszerhez a kutatóknak, vagy a kezükbe adják a kért dokumentációt. Vagyis egyáltalán nem igaz az, hogy nem sérül az orvosi titoktartáshoz fűződő jog. A törvénnyel, kényszerintézkedéssel létrehozott regiszterek feldolgozását is személyes adatokon végzik arra kijelölt személyek. A titoktartás vagy a személyiségvédelem itt sem kap szerepet.

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?