Új, felhatalmazás nélküli adatkezelő

Az egészségügyi kormányzat – dicséretes módon – a lakosság egészségének fejlesztése érdekében nem kevés állami pénzből Egészségfejlesztési Irodákat hozott létre. Az intézmények adatkezelése azonban egyelőre úgy tűnik törvénytelen. (2014. június 12.)

Az egészségügyi adatkezelés, sőt általában a személyes adatok kezelése Magyarországon rendkívül méltatlan és messze nem felel meg az európai normáknak. Ezért lépten-nyomon belefuthatunk jogellenes adatkezelésekbe. A jelenség oka az, hogy míg rendes jogállamokban a közérdek vagy a legitim üzleti érdek jogalapot jelent az adatkezelésekre, addig nálunk ehhez törvény kell. Addig adatkezelésről szó sem lehet, amíg a Parlament a törvényt el nem fogadja. Pontosabban, ilyenkor írásbeli hozzájárulás képezheti egyedül az adatkezelés jogi alapját. Az egészségügyben több ilyen eset volt már, most megint itt van egy újabb.

Az Egészségfejlesztési Irodákban alapvető egészségfelmérés, kockázatfelmérés, kérdőív kitöltés történik, majd pedig hasznos életmód tanácsokat, étkezési tanácsokat, leszoktatási módszereket ajánlanak az oda fordulóknak. Felhasználják a páciensek által hozott laboreredményeket. Ezzel nincs is semmilyen probléma mindaddig, amíg nem kerül szóba az adatkezelés. Egy egészségi állapotra, múltbeli betegségekre vonatkozó kérdőív ab ovo, egészségügyi személyes adat. Az iroda a működését személyes adatok kezelésére építi, a klienseknek személyi azonosító számot, esetleg azonosító kártyát ad.

A problémát fokozza, hogy a kormányzat az irodákban kitöltött kérdőíveket, egyéb személyes adatokat  egy országos adathálózatban szeretné gyűjteni, amelyet a szokásos módon, tehát kényszerintézkedés keretében kíván működtetni és az egészségügyi adatokat elérhetővé kívánja tenni más szereplők, védőnők, háziorvosok, kezelőorvosok számára. Az ehhez szükséges törvény egyelőre nincs sehol. Talán majd őszre be fogják terjeszteni.

Az eLitMed.hu orvosi portálon erről jelent meg egy összefoglaló 2014. május 30-án Az EFI nem egészségügyi ellátó címmel. Az OTH felismerte a helyzetet és egy állásfoglalást adott ki az EFI-k adatkezelésének jelenlegi helyzetéről. Észlelte, hogy az adatkezelés jogi háttere nem megoldott, ezért kinyilvánította, hogy egyedül az írásbeli hozzájárulás képezheti az adatkezelés jogalapját.

Ez azonban egyelőre a gyakorlatban nem működik. Az irodák tájékoztatást sem tudnak adni az adatkezelésről és hozzájárulást sem kérnek. A pácienseket sokszor az vezeti félre, hogy az irodák kórházakban, rendelőintézetekben működnek, azonban a látszat csal – jogilag az irodák nem tartoznak az egészségügyi ellátó hálózathoz és nem alanyai az egészségügyi adatvédelmi törvénynek. Ezért tanácsos kifejezetten óvatosan eljárni, akkor amikor valaki egy ilyen intézményhez fordul.

Az eddigi felmérések azt mutatják, hogy néhány ezren már felkeresték ezeket az irodákat. Amennyiben ott írásbeli hozzájárulás nélkül kezeléték a személyes adatokat, pláne valamilyen központi szerverre továbbították hozzájárulás nélkül – nos akkor az jogellenesen történt.

A továbbiakat illetően az EFI intézményrendszer működésének alapja kizárólag az önkéntesség lehet. Már azt is elfogadhatatlannak tartom, hogy névtelenül nem lehet egy ilyen irodát felkeresni és tanácsot kérni. Az adatok összegereblyézését, és állami összegyűjtését, majd pedig annak kényszerintézkedés elvű feldolgozását és továbbítását a jogállammal összeegyeztethetetlennek tartom.

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?