Alkotmánybírósági határozatok listája

Az állampolgárok tájékoztatása érdekében elhatároztam, hogy összeállítok egy olyan oldalt, amelyen az érdeklődők megtalálhatják az elmúlt időszak fontos alkotmánybírósági határozatait. Nem csak az elfogadott, hanem a vesztes ügyeket is felsoroltam, ezzel is érzékeltetve, hogy mennyire nehéz valamilyen eredményt elérni, és hogy elutasított határozatokon át vezet az út egy-egy sikeres ügyhöz. A menüből érhető el az oldal a Tájékoztató anyagok / Alkotmánybírósági határozatok (2021. február 21.)

Az oldalon két táblázat található. Az elsőben szigorúan az egészségügyi adatok feletti önrendelkezés tárgyában beadott indítványok szerepelnek, a másodikban pedig általában az egészségügyi önrendelkezés tárgyában született határozatok, kiegészítve még néhány általános adatvédelemmel kapcsolatos határozattal. Az egészségügyben az önrendelkezés egy nagyon fontos alkotmányos alapelv (lenne), azonban nem úgy néz ki, hogy erre a mai egészségügyi rendszer figyelmet fordítana. Valójában egy elszabadult hajóágyúként ott korlátozza a betegek jogait, ahol csak akarja. Ez sok esetben bigott vallásosság köntösében jelenik meg lásd. pl a gyógyszerrel végzett abortusz engedélyezési eljárásának megállítása miniszteri beavatkozással (Dr. Balog Zoltán), vagy a kannabisz gyógyászati alkalmazásának elutasítása a ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (CND) 2020 decemberi ülésén.

Az elmúlt harminc év ügyeit nézve az látható, hogy az Alkotmánybíróságnak többször kellett beavatkoznia az orvosok által kreált jogba. Sajnos azt kell megállapítanom, hogy mivel szinte nincs komoly indítványozó, ezért az eredmény alapjogi szempontból kaotikus. Ahol születnek indítványok, ott vannak kisebb eredmények – míg számos helyen egy bemerevedett, idejét múlt, rendkívül megalázó gyakorlat folyik, mert nincs aki szóljon, nincs aki felemelje a szavát.

Az mindenesetre látható, hogy bármilyen döntési helyzetben az orvos dönthet – a beteggel akaratával szemben is, és ez feudális, megingathatatlan ősi joga, amiről nem mond le. Ahogyan az orvos dönt arról, hogy mire használja a betegből kiemelt szöveteket, hogy mire használja fel a betegekről halmozódó adatokat. Utóbbi két esetben a betegnek zéró joga van, semmibe sem szólhat bele, tájékoztatást nem kaphat, jogorvoslat nincs.

A táblázatok alatt bőséges jegyzet található az indítványok okairól, hátteréről (ha az ismert), és a határozat szubjektív értékelése is itt található. Az is látható, hogy néhány ítéletet az egészségügyi rendszer képtelen elfogadni, és szabotálja a végrehajtását évek óta. Úgy gondolja, hogy az Ab. határozatai felett áll.

Dr. Alexin Zoltán

Szeretnék hozzászólni

Vélemény, hozzászólás?